Politic

Participarea ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu la reuniunea ministerială informală UE – America Latină şi Caraibi

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a participat astăzi, 14 decembrie 2020, la Reuniunea ministerială informală a UE cu statele din America Latină şi Caraibi, organizată de Preşedinţia germană a Consiliului Uniunii Europene, în sistem videoconferință.

În intervenția sa, ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a abordat, conform agendei reuniunii, tema răspunsului imediat la pandemia de COVID-19, făcând referire la valoarea universală a solidarităţii în situaţii de criză și a multilateralismului eficient. În context, a sublinat că România s-a alăturat inițiativei “The Coronavirus Global Response” și a redirecționat mai mult de jumătate din bugetul asistenței pentru cooperare internațională pentru dezvoltare în scopul combaterii pandemiei. De asemenea, ministrul Bogdan Aurescu a subliniat că România a adaptat Planul anual destinat cooperării pentru dezvoltare şi asistenţei umanitare astfel încât să poată oferi contribuţii voluntare pentru ameliorarea efectelor socio-economice resimţite de statele din regiune, precum și pentru statele afectate de criză din America Latină și, în special, din Caraibi.

Proiectele de dezvoltare finanțate de România dedicate statelor mici insulare în curs de dezvoltare din regiunea Caraibi vor aborda, inter alia, aspecte referitoare la reducerea riscurilor, combaterea efectelor schimbărilor climatice, inclusiv a creșterii nivelului mărilor și oceanelor, programe de reconstrucție după dezastre naturale și de educare a tinerilor.

Evidenţiind nevoia de a creşte rezilienţa strategică, atât în plan naţional, cât şi la nivel global, ministrul Bogdan Aurescu a reiterat potenţialul de cooperare a UE cu regiunea Americii Latine şi Caraibilor, inclusiv pentru consolidarea multilateralismului eficient și a cooperării între statele partenere cu obiective și valori comune.