Politic

Ciucă: Antreprenorul român onest nu trebuie să plimbe hârtii, avize; e datoria statului să reducă birocraţia

Premierul Nicolae Ciucă a declarat, joi, că antreprenorul român onest nu trebuie să plimbe hârtii, avize şi nici să fie nevoit să dovedească mereu statului faptul că este corect, menţionând că lucrurile trebuie să se schimbe în acest domeniu şi e datoria statului să reducă birocraţia.

„Antreprenorul român onest nu trebuie să plimbe hârtii, avize şi nici să fie nevoit să dovedească mereu statului faptul că este corect. El trebuie lăsat să-şi administreze afacerea şi e datoria statului să reducă birocraţia”, a spus premierul la Forumul Capitalului Românesc.

Ciucă a menţionat că digitalizarea este o prioritate majoră a acestei guvernării, adăugând că implementarea „e-facturării” şi conectarea caselor de marcat la ANAF sunt un prim pas către reducerea interacţiunii dintre stat şi antreprenori şi către creşterea colectării.

„Această perioadă de criză a dovedit cât de importantă este tehnologia şi cum a ajutat ea la supravieţuirea şi rezilienţa diferitelor industrii afectate de pandemie, iar acest lucru trebuie să fie o lecţie şi pentru statul român. Alături de debirocratizare, cred că unul dintre cele mai importante lucruri pe care trebuie să le facă actualul guvern este să trimită bani în economie. Vom reuşi asta alocând cel mai mare buget de investiţii din ultimii 30 de ani, alocând pentru investiţii 7 la sută, bani care vor merge preponderent către proiectele de infrastructură, iar bani în infrastructură înseamnă implicit şi bani pentru firmele româneşti”, a mai spus Nicolae Ciucă.

Potrivit acestuia, investiţiile sunt „motorul creşterii” şi nicio regiune nu trebuie să rămână în urmă în ceea ce priveşte dezvoltarea infrastructurii.

„Investiţiile sunt motorul creşterii pe care ne-o dorim în anii următori, România fiind unul dintre principalii beneficiari ai fondurilor europene prin Programul Next Generation şi prin Cadrul Financiar Multianual, zeci de miliarde de euro investiţi în România ca stat membru al Uniunii Europene. Prin continuarea construcţiilor de autostrăzi, căi ferate şi mijloace de transport intermodal până în anul 2024, vom tinde către echilibrarea geografică a infrastructurii şi, desigur, dezvoltarea echilibrată a întregii ţări. Nicio regiune nu trebuie să rămână în urmă din punct de vedere al dezvoltării infrastructurii. Acesta este un angajament pe care ni l-am asumat explicit în programul de guvernare, iar această direcţie reprezintă un amplificator pentru stimularea investiţiilor”, a subliniat premierul.

Nicolae Ciucă a susţinut şi că trebuie să continue programele de sprijinire a micilor antreprenori.

„Programele pentru IMM-uri, desfăşurate prin Ministerul Economiei – granturi, microgranturi şi aşa mai departe -, trebuie să continue şi să-şi îndeplinească rolul de stimuli pentru micii antreprenori, iar marii antreprenori, şi poate nu doar ei, trebuie stimulaţi să îşi dezvolte pieţele de desfacere, să genereze produse cu valoare adăugată mare, nu doar materii prime şi comerţ, şi să încerce să devină jucători regionali şi europeni, să meargă dincolo de piaţa românească”, a adăugat premierul.

El le-a transmis antreprenorilor cu capital de investiţii să vină în întâmpinarea direcţiilor europene de dezvoltare în ceea ce priveşte economia verde.

„Sunt conştient că unul din marile obstacole în obţinerea de produse cu valoare adăugată mare este lipsa forţei de muncă specializată şi de aceea vom încerca să încurajăm sistemul de învăţământ dual, cercetarea şi inovaţia. Aici, însă, mă aştept să interveniţi şi dumneavoastră prin susţinerea acestui demers, considerându-vă parteneri la toate deciziile pe care le vom lua în acest sens. Privind mai departe, aş vrea să le sugerez antreprenorilor care dispun de capital de investiţii să vină în întâmpinarea direcţiilor europene de dezvoltare în ceea ce priveşte economia verde. Surse alternative de energie, reciclare, regenerare şi sustenabilitate. (…) Ne dorim să fructificaţi şansa oferită de face parte din efortul nostru de a întări cât mai mult posibil economia românească şi imaginea ţării noastre în UE şi în lume”, a afirmat prim-ministrul Nicolae Ciucă.

În opinia sa, securitatea şi liniştea asigură un mediu pentru afaceri.

„Din tot ce am putut să acumulez dintr-o viaţă în uniformă am înţeles că securitatea şi liniştea asigură practic mediul pentru afaceri, astfel încât ele să se deruleze aşa cum ne dorim. Am înţeles că prin eforturile pe care ţara noastră le-a făcut să devină membru al Alianţei Nord Atlantice a însemnat practic un garant de securitate şi un pas esenţial pentru a face parte din cea mai mare şi mai deschisă piaţă – UE”, a evidenţiat premierul Ciucă.